Paleo étrendről

A paleolit diétát először 1975-ben Egy Walter L. Voegtlin nevű dietetikus fogalmazta meg, s az általa vallott nézet azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Nagyon sok szerző tette magáévá a nézeteit, és az általuk kiadott különféle szakkönyvek, receptkönyvek és az életmód elsajátítására szolgáló egyéb kiadványok mára már világszerte alaposan elárasztották a könyvpiacokat.

A magyar konyhákba néhány éve begyűrűzött a kőkorszak, mivel a fejlett társadalmakra jellemző jóléti betegségek gyökereit, okát kutatva a magyarok is eljutottak az Amerikában régóta ismert paleolit diétához. 


Gluténmentes, gabonamentes, laktózmentes
A paleolit diéta egyik fő jellemzője, hogy kiiktatja azokat a gabonákat, amik glutént tartalmaznak, valamint mindenféle tejterméket és hüvelyest is. Ezek az ételek a paleolit korszak után, a mezőgazdaság megjelenésével váltak elérhetővé, körülbelül 10.000 évvel ezelőtt, viszont az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni hozzájuk. A gabonák és a hüvelyesek lektineket tartalmaznak és egyéb olyan vegyületeket, amik potenciálisan károsítják a bélbolyhok működését, ami gyulladásokhoz és autoimmun reakciókhoz vezethet. A laktóz és a tejben található kazein fehérje is hasonló problémákat válthat ki.


A feldolgozott élelmiszerek felszámolása
Ma egyre népszerűbbek a feldolgozott élelmiszerek, a finomított liszt, ami ott van a reggeli gabonapelyhekben, a kenyérben, a rizs, a finomított cukor, ami a sütőipari termékekben, üdítőkben, gyümölcslevekben is jelen van, a mesterséges édesítőszerek, az energiaitalok, a fehérjepótlók, a fagyasztott termékek. Pedig ezeket egyáltalán nem ajánlott fogyasztani, mivel rengeteg mesterséges és káros összetevőt tartalmaznak. Ezenfelül ezekben az ételekben sok vegyi anyag, adalékanyag is van, amiknek tápértéke igazán minimális.

Források:

Szendi Gábor honlapja
Paleo életmód magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése